Кропивницький: малий бізнес під загрозою існування

Кропивницький: малий бізнес під загрозою існування
У четвер, 15-го березня, у прес-клубі Кропивницького обурені підприємці, депутат міської ради Кропивницького Олександр Цертій та жителі міста обговорювали законопроект №8089 від 1 березня 2018 року. Саме цей законопроект ставить під загрозу існування малого бізнесу в Україні.
 
Якщо Ви ще не стали підприємцем, то із прийняттям нового закону можете і не стати, інформує кореспондент ТРИБУНИ.
 
Відомо, що 1-го березня цьогоріч двоє народних депутатів від фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді зареєстрували проект Закону №8089 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо зменшення податку на додану вартість, реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності та підвищення прозорості розрахункових операцій з урахуванням європейської практики".
 
Поки що, нічого не зрозуміло. І ніби-то зміни це і добре, однак не у цьому випадку. Якщо коротко, то прийняття цього законопроекту ставить під загрозу існування малого бізнесу в Україні, який через несприятливу економічну ситуацію в країні і так практично знаходиться на межі виживання. Зокрема, в першу чергу постраждають підприємці - платники 2-ї і 3-ї групи єдиного податку.
 
За словами Олександра Цертія, даний законопроект визначений дуже професійно і йде глибока деталізація цих змін, а у разі його прийняття у підприємців не залишиться шансів.
 
На думку спадає, що автори цього законопроекту вважать підприємців злом для системи оподаткування.
 
А зараз детальніше можна перечитати, які ж зміни відбудуться у разі прийняття законопроекту №8089:
• повністю ліквідовується 3-я група платників єдиного податку, позбавляючи при цьому підприємців – суб’єктів господарювання можливості вести господарську діяльність сплачуючи єдиний 5% податок (або 3% в разі окремої сплати ним ПДВ) з обороту;
 
• діяльність платників 2-ї групи єдиного податку (фізичних осіб – підприємців) обмежують роздрібним продажем товарів або наданням послуг ресторанного господарства з торгівельних місць на ринках, в торговельних об’єктах площею до 20 квадратних метрів, в пунктах дрібнороздрібної торговельної мережі некапітальної забудови площею до 20 квадратних метрів чи з використанням засобу пересувної торгівлі, виконанням певних видів робіт та наданням побутових послуг населенню, роздрібним продажем товарів дистанційним способом.
 
Та що таке 20 кв м для торгівлі? Як на такій малій території можна здійснювати торгівельну діяльність не зрозуміло. Йдемо далі:
 
• перелік товарів і послуг, виробництво та роздрібний продаж яких може здійснюватися платниками єдиного податку 2-ї групи буде окремо розроблятись і затверджуватись Кабінетом Міністрів України. Швидше за все цей перелік буде суттєво скорочений, крім того - нічого не буде заважати Кабміну в майбутньому постійно скорочувати його шляхом внесення змін. Тобто, перелік товарів та послуг для 2-ї групи досі невідомий.
 
• платники єдиного податку 2-ї групи будуть зобов’язані при всіх операціях з платіжними картками та готівкою застосовувати реєстратори розрахункових операцій (касові апарати).
 
• забороняється наступна діяльність для платників податків 1-2 групи на спрощеній системі оподаткування : оптова торгівля та/або посередництво в оптовій торгівлі, господарська діяльність з роздрібного продажу товарів та/або діяльність у сфері ресторанного господарства та/або діяльність з надання послуг більше ніж у двох торговельних об’єктах та/або місцях провадження діяльності (при продажі товарів дистанційним способом), роздрібний продаж товарів більше ніж з трьох торговельних місць на ринках.
 
Не можна не звернути увагу на те, що для 4-ї групи (фермери, аграрії) залишають усе так, як є. Мабуть, саме вони у нас найбідніші.
Присутній приватний підприємець Євген Топор переконує, що у тих умовах, які створює держава не можливо буде працювати.
"Підприємці і зараз не у кращих умовах працюють, а з кожним роком ці умови ще й погіршуються. Ми теж підготували звернення до голів фракцій, до КабМіну, до ВРУ, щоб вони дійсно розуміли, що прийняття такого закону не може бути припустимим. Це знищить малий бізнес в Україні. Можливо, треба буде робити як завжди, виходити і влаштовувати зібрання, пікети чи протести. Може треба буде і їхати під будівлю ВРУ", - зазначає Юлія Шкурупій, голова обласного осередку ВО підприємців малого та середнього бізнесу "Фортеця".
Юлія закликає підприємців знаходити час та боротися за свої права.
"Ми постійно боремося з якимось "драконом". То хвіст у нього росте, то лапи, то кігті. Я бачу, що дійсно, наша підприємницька громада ставиться байдуже до своєї діяльності. Над цією бумагою (про законопроект) працювали дуже хитрі та жадібні люди, які хочуть ВАШЕ зробити СВОЇМ. Чи допомогла якось держава створити Ваш бізнес? Чи може кредит дала, чи може обладнання надала? Я такого ще не чула. Наші верхи захищають великий бізнес і руйнують малий. Чого це вони кажуть нам як працювати? Навіщо вони придумали такий закон, який нам нічого не дає, лише їм?", - обурюється керівник ГО "Спілка підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області" Олена Надутенко.
Звісно, що такі зібрання проводять не лише у Кропивницькому, а й в інших містах України, оскільки ця проблема катастрофічна не лише для нашого міста, а й для усієї нашої країни.
"Абсолютно зрозуміло, що цей законопроект несе пряму загрозу для малого бізнесу. Потрібно гуртувати людей, об'єднуватись та протидіяти. Це те, що можуть робити представники малого бізнесу. Наприкінці березня відбудеться засідання сесія міськради і на цій сесії ми будемо виносити це питання. Якщо міська рада його підтримає, то найближчим часом його відчують депутати і воно отримає високий статус. Якщо у Верховній Раді побачать, що ніхто нічого не робить, не вносить пропозиції та не висловлюють думки, то вони будуть продовжувати вносити зміни і підприємці залишаться на вулиці", - запевняє депутат міської ради Кропивницького від фракції ВО "Батьківщина" Олександр Цертій.
Учасники прес-конференції разом із частиною депутатського корпусу оприлюднили звернення до Голови та Верховної Ради України, а також профільних Комітетів ВРУ щодо недопущення прийняття Верховною Радою проекту Закону №8089 з метою запобігання негативних наслідків в економіці України, зниження надходжень податків від малого бізнесу та суб’єктів господарювання, що працюють на спрощеній системі оподаткування в бюджети всіх рівнів, недопущення збільшення безробіття, переведення діяльності малого бізнесу в тіньовий сектор економіки та зменшення кількості самозайнятого населення.
 
 
 

Стрічка новин