Укргідрометцентр: рання весна цілком можлива

Укргідрометцентр: рання весна цілком можлива

Директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда пояснив, чого очікувати незабаром  від погоди. За його словами з 9 до 16 січня в Україну прийде похолодання. Вночі стовпчики термометрів коливатимуться від 2 до 7 градусів морозу, а вдень буде близько нуля. В деяких областях можливий і невеликий мінус. Але вже з 17 січня знову очікується потепління.

 

Як повідомив Микола Кульбіда,  така ситуація вплине і на опади: найближчі два-три тижні снігопадів очікувати в Україні не варто. Якщо з'явиться сніговий покрив, то він не протримається довго.  Разом з тим  не виключено, що така нестійка кліматична ситуація може супроводжуватися небезпечними природними явищами - штормовими вітрами, сильними снігопадами і зливами.

 

На запитання, чи варто очікувати на ранню весну, вчений відповів: «Таке цілком можливе, особливо якщо простежити температурну тенденцію останніх років. Однак не варто виключати короткочасного повернення зимового характеру погоди (снігопадів та морозів) навесні, що ми вже не раз спостерігали в попередні роки».

 

Така погода, як зараз, пов'язана з загальними кліматичними змінами, що відбуваються через глобальне потепління. Уже кілька десятків років поспіль підвищується середня кліматична температура. Як пояснив Микола Кульбіда «Фактам», зміни призводять до зростання температурного режиму не тільки влітку, а й взимку. За даними Укргідрометцентру, за останній час в найхолодніші місяці стало тепліше на 2-2,5 градуса. Це значно скоротило тривалість зимового періоду, та й сама українська зима стала іншою, пише Вечірній Київ.

09.01.2018
Погода
 
 
 

Стрічка новин