Що таке “презепіо” та чому на Різдво він важливіший за ялинку

Що таке “презепіо” та чому на Різдво він важливіший за ялинку

Вертеп – головний символ Різдва. Він відтворює біблійну сцену народження Ісуса Христа. Тож у ці дні  “презепіо” – так  італійці називають вертепи – є у кожному храмі та домі на Апеннінському півострові.

 

Улюблений різдвяний ритуал італійців – мандрувати соборами  та площами Риму  й милуватися “презепіо”. Для католицького світу головний вертеп – у серці Риму, на центральній площі Святого Петра у Ватикані. Він особливо прекрасний ввечері і цьогоріч  чималий – 80м². Композиція в неаполітанському стилі з понад 20 фігур натхнена справами милосердя.

 

Цьогоріч у храмі Санта-Марія-дель-Пополо, який став місцем дії бестселера Дена Брауна Ангели і демони  вертепи з паперу, цукру, целофану, кориці. Є мініатюрні ясла, які не розгледиш без лупи, є й інтерактивні, що сяють, а герої оживають на очах. Вражають красою і міста-вертепи в людський зріст.

 

Традиції італійського “презепіо” – щонайменше вісім століть. Ідею створення приписують святому Франциску Ассизькому, небесному покровителю Італії. Він  у живописній формі  прагнув нагадати вірянам про народження  немовля Ісуса.

 

Вертепи в Італії – важливіші за новорічну ялинку. У “презепіо” живе таємниця і народжується краса.

 

 
 
 

Стрічка новин