16 січня – память святого мученика Гордія

16 січня – память святого мученика Гордія

Отже всякого, хто сповідає мене перед людьми, того сповідаю і Я перед Отцем Моїм Небесним. Мф. 10, 32

 

Часто від людей, які не живуть активним духовним життям, можна почути слова, що мовляв, навіщо відкрито сповідувати свою віру; адже можна бути віруючим «в душі» - Бог і так усе бачить. Втім така позиція прямо протирічить Святому Письму, яке чітко говорить про відкрите сповідання Бога та віри в Нього.

 

Настановами Святого Письма керувалися у своїх діях подвижники Православної Церкви, а особливо мученики. Память одного з них - святого Гордія - вшановують сьогодні християни.

 

Святий мученик Гордій жив в III столітті. Він походив з каппадокійського міста Кесарії (територія сучасної Туреччини) і був начальником (сотником) в римському війську.

 

В певний момент Гордій настільки глибого увірував в Христа, що склав з себе посаду сотника і став подвизатися в пустелі. Коли імператор Лікіній звів гоніння на християн, то Гордій прийшов в місто в той час, як язичники звершували свято на честь бога війни, Марса. З`явившися на торжество, він проголосив, що вірує в Христа і зневажає ідолів.

 

Градоначальник наказав жорстоко мучити святого. «Господь мені помічник, і не убоюся я нічого, що заподіє мені людина!» - говорив він під час страждань. Впевнившись в непохитності святого Гордія, начальник змінив строгість на ласку і обіцянкою різних нагород намагався схилити його до зречення від Христа. Але мученик відповідав: «Ти не можеш дати мені нічого краще і дорожче за Царство Небесне».

 

Тоді начальник наказав стратити святого мученика. Коли його на місце страти, то деякі радили йому відректися від Христа хоча б тільки на словах, в душі ж залишитися віруючим. 

 

«А що сказав Господь в Євангелії? - говорив при цьому святий мученик, - Хто зречеться Мене перед людьми, зречуся того і Я перед Отцем Моїм на небесах». Осінивши себе хресним знаменням, мученик Гордій спокійно схилив голову під меч ката.

 

По материалам: Оrthodoxy.

 
 
 

Стрічка новин