Учителі і медики Кіровограда можуть залишитися без зарплати

Учителі і медики Кіровограда можуть залишитися без зарплати

На річне фінансування виплати зарплати педагогічним працівникам обласного центру не вистачає 40 мільйонів гривень. Про це у  інтерв’ю медіапорталу DOZOR  повідомила начальник фінансового управління міськради Любов Бочкова.

 

За її словами, ситуація виникла  через зменшення освітньої субвенції, адже змінилася формула її розрахунку. А саме не врахували спеціалізацію освітніх закладів, де класи поділяються на групи, внаслідок цього реальна кількість вчителів є більшою. Щоб знайти для цього кошти, доведеться залучати додаткову дотацію, крім неї, кошти, які можуть надійти у разі перевиконання дохідної частини бюджету. Усі додаткові надходження, в першу чергу, спрямовуватимуться на виплату зарплати.

"Звичайно, проблеми щодо фінансування закладів охорони здоров'я та освіти були і в 2017 році. Щоб швидко знайти необхідні кошти, нам, крім відповідних державних субвенцій, довелося залучати резерви міського бюджету. Але на 2018-й рік  вдалося домогтися відшкодування з держбюджету переданих місцевим бюджетам додаткових зобов'язань щодо фінансування охорони здоров'я та освіти. Тобто з обласного бюджету ми будемо одержувати відповідну додаткову дотацію", - пояснює Бочкова.

Попри фінансові проблеми, школярів та вихованців дитячих садків міська влада бере на часткове утримання. На утримання одного учня (крім коштів на харчування) виділятиметься 365 грн (торік було 350 грн), а на одну дитину дошкільного віку - 340 грн (торік було 320 грн). Отже, підстави для необґрунтованого вимагання грошей з батьків дітей мають зникнути.

 

Проблематичним також є фінансування шести професійно-технічних закладів. Держава переклала їхнє утримання на місцеві бюджети, але на баланс міської ради не передала. Відтак міська влада не має права призначати керівників цих закладів, не може впливати на оптимізацію кількості викладачів, а також вирішувати, яким спеціальностям навчатимуть студентів.

"У новому році дуже багато змін очікується у фінансуванні закладів охорони здоров'я внаслідок проведення медичної реформи. На засіданні Кабміну, яке відбулося 27 грудня, було прийнято методику розрахунку медичних послуг, які надаватимуть заклади первинної ланки медицини. Для цього нам з держбюджету на перше півріччя 2018 року призначили медичну субвенцію, збільшену на 40 млн грн. Як далі здійснюватиметься фінансування, поки що не зрозуміло", - констатує фінансист.

Зауважимо, що у видатках, які йдуть на фінансування охорони здоров'я, освіти і культури, розмір зарплатних виплат становить більше 90%.

 

Детальніше читайте у інтерв’ю медіапорталу DOZOR з начальником фінансового управління міськради Любов'ю Бочковою.

 
 
 

Стрічка новин